behandeltechnieken

Om paarden juist te kunnen behandelen, maak ik gebruik van verschillende behandeltechnieken. In de meeste gevallen gebruik ik een combinatie van chiropractie  en myo-fascia release technieken . Afhankelijk van de problemen die spelen en waarbij het paard op dat moment het meest gebaat Is, kies ik een passende en dus een paard specifieke behandeling

chiropractie 

Chiropractie richt zich  met name op de behandeling van de wervelkolom en het bekken. Op verschillende plaatsen in de wervelkolom treden belangrijke zenuwen uit. Deze zenuwen sturen de spieren en organen aan in de rest van het lichaam. Wanneer er zich een blokkade bevindt in de wervelkolom, wil dit zeggen dat de beweeglijkheid op die plek verminderd is. Door deze blokkade wordt ook de werking van de zenuw verstoord. Een blokkade kan lokaal stijfheid, zwelling of pijn veroorzaken, maar heeft ook een negatieve invloed op de werking van door die zenuw aangestuurde organen of spieren. 

Met de technieken die bij chiropractie worden toegepast, worden de blokkades opgeheven en hiermee de beweeglijkheid teruggebracht in de wervelkolom. Daarmee zorg je ook direct voor een stimulatie van de zenuwen die op die plek uit het ruggenmerg treden. En hiermee verbeter je de aansturing van de bijbehorende spieren en organen. 


myo-fascia release 

Fascia is een soort bindweefsel en bevindt zich overal in het lichaam. Het zit onder de huid, rond de organen en spieren; het houdt het lichaam als het ware bij elkaar. Fascia zorgt er ook voor dat spieren en andere structuren in het lichaam soepel over elkaar kunnen bewegen. Fascia is normaal gesproken soepel en draagt bij aan het goed functioneren van het lichaam. Door ziekte of trauma kan de fascia echter verkleven. Op de plek van de verkleving kunnen de spieren, pezen en organen minder goed hun werk doen. Het lichaam zal  dit verlies willen compenseren door andere spieren anders te belasten. Omdat de spieren die deze compensatie op zich nemen niet hun natuurlijke functie uitoefenen, zullen deze spieren ook klachten gaan vertonen en kom je in een negatieve spiraal terecht. 

Deze verklevingen in de fascia kunnen worden opgelost door de zogenaamde myo-fasca release technieken. Hierdoor wordt de fascia weer soepel en kunnen de aangedane en compenserende spieren hun oorspronkelijke functie weer uitoefenen. 


stammer kinetics

Stammer kinetics is niet direct een behandeltechniek te noemen, maar wel een manier om naar het lichaam van het paard te kijkenen en te behandelen. Het is  van belang om te begrijpen hoe een paard biomechanisch in elkaar zit, en wat er gebeurd als wij als ruiter er op gaan zitten. Als een paard op een correcte manier de bovenlijn kan aanspannen, zal het paard in staat zijn om het gewicht van de ruiter te dragen en ook zijn lichaam op een juiste manier te gebruiken. 

Het paard zal niet van nature deze houding aannemen, dit zullen wij het paard dus moeten leren, zowel vanaf de grond als onder het zadel. Tijdens een behandeling zal ik het  paard begeleiden en leren welke spieren hij moet aanspannen en welke hij zal moeten ontspannen. Een paard kan tijdens een behandeling al van houding veranderen en verder verbeterd worden door gerichte training onder het zadel. Terwijl ik het paard help deze nieuwe houding eigen te maken kom ik vaak blokkades tegen in het lichaam. De blokkades kunnen door middel van chiropractie of myo-fascia release worden opgelost.