Een optimaal functionerend gebit is niet alleen van belang voor het vermalen van het voer en dus een goede vertering, maar ook voor een juiste biomechanica van het gehele lijf. Een goed onderhouden gebit is dus van groot belang. Zorg dat een gecertificeerde paardentandarts het gebit jaarlijks controleert.

anatomie en biomechanica
De bovenkaak van het paard is breder dan de onderkaak, het oppervlak van de kiezen slijt hierdoor niet gelijkmatig af. Hierdoor verschijnen er in de loop van de tijd scherpe randen op de kiezen. Bij de bovenkaak aan de buitenkant en bij de onderkaak aan de binnenkant van de kiezen. Deze scherpe randen zullen op een gegeven moment het wangslijmvlies of de tong beschadigen en ongemak voor het paard veroorzaken.
Voor een optimale beweging van het gebit moet de druk in de gehele mond gelijk zijn. Dat wil zeggen de snijtanden, de kiezen en het kaakgewricht. Omdat niet alle kiezen en tanden uit zichzelf altijd gelijkmatig afslijten kunnen er hoogte verschillen en standsafwijkingen ontstaan. Hierdoor wordt de beweging van de mond belemmerd, waardoor het paard minder goed kan kauwen. Maar daarnaast zorgt dit ook voor een ongelijke verdeling van de druk in de mond van het paard waardoor er ook rijtechnische klachten kunnen ontstaan.

aanleuning
Voor een juiste aanleuning moet het paard in staat zijn om de boven- en onderkaak gelijkmatig over elkaar te kunnen bewegen. Zowel van voor naar achteren, als van links naar rechts. Wordt deze beweging belemmerd door hoogte verschillen in de mond, dan zal dit ook invloed hebben op de aanleuning van het paard. Het paard wil dan bijvoorbeeld minder graag zakken met zn hoofd, of voelt sterker aan op de linker- of rechterteugel. Omdat een paard dit zal proberen te omzeilen gaat hij dit ongemak compenseren.
Kijk hier verder hoe een gebitsbehandeling bij een paardentandarts in zijn werk gaat.